Bourgogne

Pinot Noir // Chardonnay // Klassieke topwijnen // Terroirvariatie // Elegant

Deze Bourgogne wijnen komen allemaal van Maison Stephane Brocard.Stephane is een zoon van de beroemde wijnmaken in Chablis, Jean Marc Brocard van het gelijknamige domein. Hij is in de Côte-D’or neergestreken om er een Negociant op te zetten. Dat betekend dat hij de wijnen in de regio opkoopt en door verhandeld, al dan niet onder een eigen merk of label. Vaak zie je dan enkel een bekend merk maar Stephane doet het iets anders. Hij labelt bijna al zijn wijnen met de naam van het specifieke domein of wijnmaker er op. Hij zoekt vooral wijnmakers die moderne, frisse en minerale witte wijnen en fruitige moderne rode wijnen maken. Hieronder mijn greep uit zijn assortiment op dit moment. Vanwege de beperkte beschikbaarheid en kleine volumes zal dit Bourgogne assortiment wel aan verandering onderhevig zijn, maar dat is ook de typische charme van deze streek.

Bestellen?

Stuur een mailtje of vul het contact formulier in. Dan help ik u direct verder.

Domaine Combeliere - Vire Clessé - 2015

€ 11,49

Vire Clessé is een appelatie in de Mâconnais, dus het zuiden van de Bourgogne. Hier wordt alleen witte wijn gemaakt van Chardonnay. Deze Domaine Combeliere, is zoals typisch voor de streek enkel gerijpt op de fles. Daardoor ligt de focus op de mooie rijpe fruitsmaken zoals peer en citrus. Tevens behoudt de wijn het mooie minerale karakter wat de bodem hier kan meegeven. Strakke en zuivere droge wijn die zich goed staande gaat houden bij fijne visgerechten en seafood schotels.

Domaine des Coteaux du Val Lamartinien - Mâcon Village - 2015

€ 9,75

Smaakt en ruikt wat strakker en mineraler dan je wellicht van de zuidelijke Bourgonge wijnen gewend ben maar dat is dan ook de persoonlijke smaak van Stephane Brocard. Ik deel die smaak wel en vindt dit persoonlijk ook heel lekker. Veel fris citrusfruit en mineraliteit aangevuld met wat rijpe peer en bloemigheid. Opvoeding op stalen tanks met Malolactische vergisting. Dat geeft deze wijn een fijne zachtheid en ronde body mee. Zeker een stap boven wat mensen wellicht bij Mâcon wijnen verwachten. Goed als apperatief maar werkt ook prima bij de wat mildere Aziatische gerechten.

Domaine Belleville - Rully La Perche - 2015

€ 22,49

Mooie witte Bourgogne uit de Côte Châlonnaise. Het gebied van Rully ligt direct zuidelijk van de absolute topgebieden voor de grand-cru witte Bourgognes en de wijnen worden dan ook naar top niveau stijl gemaakt. Fermentatie en rijping op eikenhouten vaten waarvan 15% nieuw. Dit geeft een klassieke witte Bourgogne met complexiteit en lengte. Malolactische vergisting zorgt voor een typisch botertje. Dat is een beetje een vettig mondgevoel dat als heel rijk wordt ervaren. Luxe wijn voor heel wat minder dan zijn wat noordelijker gelegen 1er cru broertjes uit de Côte de Beaune.

Domaine Fonfotin - Fleurie - 2011

€ 9,49

Voor het gemak reken ik de Beaujolais maar even tot de Bourgogne. De wijnen hier worden echter gemaakt van een andere druif en op een andere manier. De Gamay druif is licht van kleur en heeft een typisch karakter van vers rood fruit zoals aardbeien en frambozen. De wijnen worden onder druk en in een zuurstofvrije omgeving geperst. Dat zorgt ervoor dat de fruitsmaken heel geconcentreerd zijn. Deze wijn is tevens gemaakt van oude druivenstokken (30-45 jaar) en gerijpt op eikenhouten vaten. Dat geeft hem de juiste body en een complexere smaak. De Beaujolais crus zijn echte diner vriendelijke wijnen die goed combineren met uiteenlopende gerechten. Vergeet wat je kent over de Beaujolais Primeur en probeer deze echte typische wijn.

Domaine des Teppes de Chatenay - Coteaux Bourguignons bio - 2015

€ 7,49

Deze nieuwe herkomstbenaming duidt op wijnen die in de grote Bourgogne streek inclusief Beaujolais worden gemaakt. Het staat toe dat druivenrassen worden gemengd. In dit geval Gamay (80%) en Pinot Noir (20%), Jonge, lichte wijn met vooral heel veel rood fruit in de smaak. Geen zware tannines of houtlagering dus een ideale zomerse rode wijn die het goed zal doen op borrels of bij de barbecue. Goed te combineren met gevogelte en pasta’s met tomatensaus. Biologische gemaakte wijn met een jaar lange rijping in tanks. Direct klaar om van te genieten dus.

Closerie des Alisiers - Marsannay Vieilles vignes - 2015

€ 22,49

Closerie des Alisiers is het top merk waaronder Stephane Brocard de beste wijnen labelt. Deze Marsannay is dan ook top. Het gebied ligt in de Côte de Nuits waar de beste rode Bourgognes vandaan komen. Hier bevinden zich echter ‘slechts’ premier cru’s en dat komt de prijs wel ten goede. Biologische wijn van oude stokken en dat proef je ook. Veel kleur en ook veel smaak is typisch voor dit gebied. De lagering op deels nieuwe vaten houd voldoende ruimte voor het overweldigende fruit, zowel rood als zwart. Fijne tannines en ronde body maakt het een zeer luxe wijn om eens goed voor te zitten.

Domaine Fleurot - Nuits-Saint-Georges Veilles Vignes - 2014

€ 27,49

Ook onder het Closeries des Alisiers label valt deze Nuits-Saint-George van Domaine Fleurot. Hier zit je echt midden in het meest prestigeuze gebied dat de Bourgogne te bieden heeft. Tussen wereldberoemde grand-cru’s. Dit is alles wat je van top Bourgogne wilt hebben. Veel complexiteit in fruit, super fijn ingebouwde smaken van houtlagering, zachte tannines. Ik heb van deze wijn een wat oudere jaargang zodat deze al helemaal op dronk is. De wijn zal echter nog lang kunnen liggen. Rond de 10 jaar oud zal hij op zijn hoogte punt zijn maar het is maar de vraag of je zo lang kunt wachten. Lekker met mals rundvlees gerechten of gerechten waarin paddenstoelen een hoofdrol spelen. Let op, hiervan is maar een heel beperkte voorraad beschikbaar.