Empordà

Costa Brava // Krachtige, kruidige wijnen // Blends van traditionele rassen // Top prijs/kwaliteit

Empordàlia is een coöperatie van een aantal kleine wijnproducenten in de Empordà regio in Spanje. Deze streek bevindt zich in het noord-oosten van Spanje langs de bekende Costa-Brava. Dit wijngebied is te beschouwen als een verlengde van de Languedoc-Rousillion in Frankrijk als je kijkt naar de gebruikte druiven en het klimaat. In de wijngaarden vindt je veel Grenache, Caringnan (Samsó voor de Catalanen), Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot voor rode wijn en witte  Grenache en Macabeo voor witte wijnen en mousserende wijnen. De stijl van de wijnen is over het algemeen wel typische en uniek. Vooral de rode wijnen kenmerken zich doordat ze doorgaans veel op het fruit gemaakt zijn en een bepaalde herkenbare kruidigheid hebben. In deze streek wordt niet zoveel hout gebruikt in de opvoeding van de wijnen als in bijvoorbeeld de Rioja gebruikelijk is. Dat maakt de wijnen fris en vol met fruitsmaken.

De wijnen zijn stevig van structuur en hebben doorgaans een hoog alcohol gehalte. Je ziet daarbij veel blends van minstens 3 rassen bij de rode wijnen. Dit komt door het warme klimaat langs de mediterrane zee. De beste wijnen komen van de iets hoger gelegen wijngaarden die wat meer landinwaarts liggen.

Bestellen?

Stuur een mailtje of vul het contact formulier in. Dan help ik u direct verder.

Empordàlia - Sinols Blanc - 2016 - DO Empordà

€ 6,95

Deze wijn bestaat uit een blend van witte Grenache en Macabeo. De 2 meest voorname druiven voor droge witte wijnen in de Empordà regio.

Empordàlia - Sinols Rosat - 2016 - DO Empordà

€ 6,95

Deze rosé wijn wordt gemaakt van een blend van Grenache en Carignan. Die laatste druif wordt op flessen uit de Empordà doorgaans vermeld onder de noemer ‘Samsó’, De Catalaanse naam.

Empordàlia - Sinols Negre - 2016 - DO Empordà

€ 6,95

De jonge rode wijn in de Sinols serie is een blend van Grenache, Carignan en Merlot.

Empordàlia - Sinols Crianza - 2015 - DO Empordà

€ 8,45

Deze wijn bestaat uit een blend van Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De 5 meest voorname druiven voor rode wijnen in de Empordà in 1 fles. Dit zie je vaker in deze regio en samen met een korte rijping in houten vaten levert dat een mooie en typische wijn op. Heel veel verschillende rood en zwart fruit smaken gecomplimenteerd met een leuke kruidigheid. Rijpe wijn waarin je het warme klimaat wel terug proeft.

Empordàlia - Sinols Reserva - 2013 - DO Empordà

€ 12,95

De topwijn uit de basis Sinols serie van Empordàlia. Deze wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Grenache, Carignan en Merlot. Voor het predikaat ‘Reserva’ rijpt de wijn 12 maanden in eikenhouten vaten gevolgd door een verder rijping in de fles totdat de wijn op de markt komt. De houtrijping geeft deze reserva nog meer van de kruidigheid. Daarnaast treft je door de Cabernet Sauvignon meer zwart fruit smaken aan zoals zwarte bessen en pruimen.

Empordàlia - Sinols Moscatell- 2016 - DO Empordà

€ 9,95 (50cl)

De basis Sinols serie van Empordàlia heeft ook 2 zoete wijnen. Deze Moscatell wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Alle druiven voor deze wijn komen uit hetzelfde oogstjaar. vandaar ook de jaargang op de fles. Typische geuren van zoet ingemaakt fruit, druiven en citrus snoepjes. Deze proef je ook in het glas. Dit is een fris-zoete wijn die goed zal combineren met diverse fruitige desserts zoals yoghurt hangop met vers fruit. Serveer hem wel goed koud (6-7 graden). Dan komen de frisse smaken het beste tot hun recht.

Empordàlia - Sinols Garnatxa - DO Empordà

€ 9,95 (50cl)

De basis Sinols serie van Empordàlia heeft ook 2 zoete wijnen. Deze Garnatxa wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif. De wijn wordt geblend van meerdere oogstjaren. Vandaar dat er geen jaargang op de fles staat. Deze Garnatxa heeft complexe smaken van geroosterde amandelen, krenten/rozijnen en cacao. Tevens proef je rijpe vijgen en dadels terug in de wijn. Een fijne zuurgraad houd de wijn, die toch behoorlijk zoet is, mooi in balans. Dit is echt gemaakt voor desserts met chocolade of rood fruit. Ook heel lekker bij harde rijpe kazen zoals Old Amsterdam. Serveer ook deze Garnatxa goed koud (6-7 graden).

Empordàlia - ABC Antima - 2015 - DO Empordà

€ 15,95

De ABC lijn van Empordàlia is de top serie gemaakt van enkel locale druivenrassen en met veel focus op het terroir. De ‘A’ wijn is de Antima en deze wijn is de absolute topper van de cooperatie. Gemaakt van Grenache en Carignan druiven van de oudste wijngaarden die de wijnmaker tot zijn beschikking heeft. Om dat mooi terug te laten komen in de wijn is er gekozen voor een relatief korte houtrijping van 9 maanden.

 

Empordàlia - ABC Balmeta - 2014 - DO Empordà

€ 10,95

De ABC lijn van Empordàlia is de top serie gemaakt van enkel locale druivenrassen en met veel focus op het terroir. De ‘B’ wijn is de Balmeta en deze wijn is opmerkelijk omdat hij is gemaakt van enkel Grenache druiven. Een zogenaamde ‘mono-cepage’ wijn zie je in de Empordà niet zoveel bij de betere wijnen van een wijnhuis. Ook hier weer een korte houtrijping om het volle rijpe fruit de kans te geven om in de spotlight te staan.

 

Empordàlia - ABC Coromina - 2012 - DO Empordà

€ 12,45

De ABC lijn van Empordàlia is de top serie gemaakt van enkel locale druivenrassen en met veel focus op het terroir. De ‘C’ wijn is de Coromina en deze wijn is de iets meer gerijpte kleine broer van de Antima. Ook van oude stokken (minstens 70 jaar) maar nu met 12 maanden houtlagering en een langere flesrijping. Dat proef je terug door de tonen van koffie, chocolade en specerijen zoals kaneel en kruidnagel.