Maremma

Toscane // Sangiovese // Vermentino // klassiek meets super tuscans

De Maremma is een relatief onbekende regio in het Italiaanse Toscane. De regio ligt vlakbij de veel grotere namen en bekende streken zoals Chianti en Montalcino. Ook in deze streek is er een rijke geschiedenis met wijnbouw. De wijnen van Valdonica komen van wijngaarden die relatief hoog gelegen liggen (rond de 500m) en gesitueerd zijn op vulkanische bodem. Alle druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een natuurlijke vergisting in kleine vaten. Tijdens deze vergisting worden de schillen en most handmatig bewogen om een elegante en rijke extractie te krijgen. Een deel van de wijnen van Valdonica zijn BIO gecertificeerd.

Ik heb de wijnen van Valdonica leren kennen in Amsterdam bij het jaarlijkse Borsa Vini event waarbij Italiaanse wijnboeren op zoek gaan naar Nederlandse importeurs. De wijnen vielen mij op kwa prijs kwaliteit ten opzichte van de grote namen. Ze zijn niet perse heel goedkoop maar ze kunnen zeker mee op met de veel duurdere Toscaanse grootheden zoals de Chianti Classico’s en Brunello di Montalcino’s. Dat maakt ze wel heel voordelig! Ik zou zeggen, probeer ze eens uit en ik weet zeker dat je er voor terug komt.

Bestellen?

Stuur een mailtje of vul het contact formulier in. Dan help ik u direct verder.

Valdonica - Ballarino - 2013 - DOC Maremma Toscana

€ 14,95 Laatste flessen: € 12,49

Deze wijn wordt gemaakt van 100% Vermentino en krijgt een half jaartje houtrijping. Dat resulteert in een sprekende neus van steenfruit, meloen en citrus. Daarnaast een fijn rokerig karakter. Goede body met veel smaak. Hier ook weer die mooie tabak en perzik. Bitter citrusfruit zoals pomelo en een heel fijn zuurtje om het allemaal fraai fris te houden. Goede lengte ook. Complexe witte wijn om eens lekker voor te gaan zitten of te drinken bij anti-pasti.

Valdonica - Arnaio - 2013 - IGT Toscana

€ 13,95

Vol ontwikkelde neus van vers en rijp rood fruit. Rode kersen en pruimen. Daarnaast wat kruidigheid met kruidnagels. Smaak zoals hij ruikt. Weelderig en frisse kersen en pruimen. Ook weer die kruidnagels in de smaak samen met wat kirsch. Dat laatste komt van de Ciligiolo die de Sangiovese complimenteert. Deze inheemse druif is uniek voor de regio en heeft een heel duidelijk rood-fruit / kersen karakter. Complex voor een wijn die geen houtrijping gehad heeft, ook heel zuiver daardoor. Deze wijn is nu op dronk en kan nog zeker enkele jaren mee.

Valdonica - Saragio - 2012 - DOC Maremma Toscana Rosso BIO

€ 22,50

Biologische wijn van 100% Sangiovese. Op en top Toscane dit. Rijpe pruimen en fijn rood fruit in de neus begeleid door vanille en oosterse kruiden zoals kruidnagel en komijn. Dit komt in de smaak allemaal terug en wordt ondersteund door een goede zuurgraad die deze wijn een prachtig fris karakter meegeeft. Elke slok smaakt naar meer. Beetje leer ook in de smaak samen met fijne goed geïntegreerde tannines. De Saragio rijpt 18 maanden in eikenhouten barriques. De wijn is zeker al op dronk wanneer je hem even decanteert voor het drinken. Zeker nog minstens 10 jaar top.

Valdonica - Baciòlo Reserva - 2012 - DOC Monteregio di Massa Marittima BIO

€ 28,50

Deze biologische Bacìolo is de top Sangiovese van Valdonica. Je merkt dan ook aan alles dat hier geen short-cuts genomen zijn. 24 maanden rijping in barriques, strenge selectie in de wijngaard en daarna nogmaals tijdens de houtrijping. Expressieve neus van ingemaakte pruimen, vanille, rode bessen en droge kruiden. Tikje tabak en leer. Enorme lengte in de smaak en heel complex. Weer die super rijpe pruimen en kersen. De voor Valdonica typische kruidnagels vinden we ook hier weer terug ondersteund door vanille en leer. De hoge zuurgraad houd alles prachtig in balans. Een waanzinnige wijn die nog zeker een paar jaar mooier gaat worden. Drink je hem nu dan moet je hem decanteren. Deze wijn gaat zeker nog 10 jaar mee in de kelder.

Valdonica - Ciliegiolo - 2012 - DOC Maremma Toscana BIO

€ 34,95

Deze top cuvée van Valdonica is gemaakt van 100% Ciligiolo. Een druif historisch voor deze regio en verwant aan Sangiovese. De druif maakt iets zachtere fruitige wijnen met subtiele tannines. Valdonica geeft hem 24 maanden houtrijping en dat wordt het ineens een hele volwassen wijn met in de neus een explosie van zoete rode kersen en vanille. Verder wat verse kruiden en pruim. Hij smaakt ook naar cassis, zwarte bessen en vanille. Doordat de tannines in deze druif wat zachter zijn drinkt deze wijn nu al heel lekker weg. Weelderig, soepel en rijp ondersteund door een goede zuurgraad voor de balans. Deze wijn hoef je niet te bewaren maar dat kan wel prima voor een jaar of 5 tot 10.